Saturday, November 28, 2015

 Articolele aparute azi sunt preluate de pe domeniul public

PREMONITIA LUI DE GAULLE

  Acum 50 de ani, in iulie 1962, De Gaulle a dat independenta Algeriei si a explicat de ce Franta nu poate si nu va putea sa-i integreze pe musulmani. Daca ar tine acest discurs astazi, ar fi aclamat la nivel european. Diferenta e ca nimeni nu mai poate vorbi astazi din punctul de vedere al unui popor, toti liderii vorbesc din punctul de vedere al Europei ca si cum ar exista vreunul.
  " E foarte bine ca exista francezi galbeni, negri sau tuciurii. Arata ca Franta e deschisa tuturor raselor si ca are o vocatie universala. Dar, cu conditia ca ei sa ramana o mica minoritate. Daca nu, Franta nu va mai fi Franta. Suntem totusi, inainte de toate un popor european de rasa alba, de cultura greco-latina si de religie crestina. Sa nu veniti sa povestiti basme. Musulmanii? V-ati dus sa-i vedeti? I-ati privit cu turbanele si djelada-urile lor? Vedeti bine ca nu sunt francezi. Cei care propovaduiesc integrarea au un creier de colibri, chiar daca sunt foarte savanti. Incercati sa integrati uleiul si otetul, agitati sticla si dupa o vreme se vor separa din nou. Arabii sunt arabi, francezii-francezi. Credeti ca populatia Frantei ar putea absorbi 10 milioane de musulmani care maine vor fi 20 si poimanine 40? Daca noi facem integrarea ( Franta cu Algeria ), daca toti arabii si berberii din Algeria vor fi considerati francezi, cum ii vom impiedica noi sa nu vina in Franta continentala, cand nivelul vietii e mult mai elevat? Satul in care m-am nascut eu nu se va mai chema Colombey-doua biserici, ci Colombey doua moschei" ...

CAMIONETELE TOYOTA, KALASHNIKOVUL PE ROTI

  Guvernul Statelor Unite i-a rugat pe cei de la Toyota sa afle de ce camionetele lor, Hilux, apar in toate filmuletele celor de la ISIS. Ambasadorul Irakului in SUA a declarat ca, in ultimii ani, grupul terorist a achizitionat sute de astfel de masini, iar oficialii nu inteleg cum acest lucru a fost posibil si, mai ales, de ce teroristii au o afinitate pentru acest tip de camioneta, scrie Playtech.
  Totusi ISIS nu este primul grup terorist care favorizeaza aceasta masina robusta. Toyota Hilux a fost protagonista mai multor miscari extremiste de-a lungul ultimelor decenii. Un fost soldat al armatei SUA a declarat ca aceasta camioneta este peste tot in Orientul Mijlociu si ca este echivalentul unui AK-47. Toyota Hilux este o camioneta rezistenta care s-a dovedit a fi extrem de folositoare teroristilor in luptele purtate cu fortele speciale usor armate. Camioneta este rapida, usor de manevrat, dar, cel mai important, poate face fata la orice. Hilux poate suporta mai mult decat orice camioneta de pe strazile lumii, iar acest lucru a fost demonstrat de un experiment realizat de catre cei de la Top Gear. Acestia au cumparat o Toyota Hilux veche de 18 ani, diesel, care avea 300 000 de km la bord. Echipa a supus-o la teste extreme, printre care izbirea acesteia de un copac, scufundarea in ocean pentru cinci ore, aruncarea acesteia de la 10 metri inaltime, strivirea sub o rulota, lovirea cu o bila de demolare si incendierea. In cele din urma, acestia au urcat-o in varful unei cladiri de 73 metri pe care au demolat-o. Cand au scormonit printre daramaturi dupa camioneta, cateva ciocane si chei au fost de ajuns s-o puna pe picioare. Toyota Hilux a pornit fara sa aiba nevoie de piese de schimb.

Saturday, November 21, 2015

INVAZIA CONTROLATA

  Masivul exod de populatii arabe, africane, musulmane si ce mai doriti, populatii ce au pus pe jar intreaga Europa de la cel mai inalt nivel pana la simplul cetatean are dimensiuni apocaliptice ca si cele din Evul Mediu timpuriu ori cea de la sfarsitul ultimei conflagratii mondiale. Multi se intreaba de ce, cum , unde sunt granicerii de la frontiere etc, etc iar in acest timp valul pe ruta Turcia - Grecia - Balcanii de vest - Ungaria - Austria cu finalitate Europa Centrala si de Nord ruleaza intr-una sute de mii de afro-asiatici majoritat musulmani. Panica ce se instaleaza in tot acest timp la nivelul intregului continent este suficient de justificata.
   Ei, si acum sa privim lucrurile mai detailat mai in profunzimea lor. Cum de a fost posibil si cum de acesti amarati ai sorti sunt blindati cu mii de euro pentru a plati calauze etc, pentru a ajunge in paradisiaca Germanie ,taram al fagaduintei pe care multi il au inscriptionat pe pancarte inca din mijlocul Mediteranei . Se vehiculeaza ca serviciile secrete din anumite tari vest-europene cunosc foarte bine cine a initiat, scopul si cine ar fi autorul fizic al acestui tavalug. Ziarul austriac InfoDirekt apropiat armatei a publicat recent un articol cu ajutorul unor sufleuri din interiorul serviciilor de informatii armate - Osterreichisches Abwerhramt unde se spune explicit ca intreagul val de plagi care loveste Europa incepand cu criza ucraineana, fluviul de imigranti eventual si recentul carnagiu parizian ar fi dirijat de politicile reunite ale unor ONG-uri de tip Soros cot la cot cu Departamentul de Stat american dupa cum reiese din citatul " organizatii din SUA au creat un model de cofinantare si contribuie substantial la costurile cerute de traficanti " si ar fi vorba de " aceleasi organizatii care, in 2013, au aruncat Ucraina in haos " deoarece se estimeaza ca pentru fiecare amarastean ce pune piciorul in Europa costul depaseste 3000 de euro iar " imigrantii care vor sa fuga din tarile lor sunt mult prea saraci, pentru a da acesti bani " conform aceleiasi surse. Amploarea fenomenului este atat de mare si implica un intreg lant de beneficiari dupa spusele InfoDirekt incat, " in Austria, exista un business al refugiatilor " de care profita Barclays Bank un mare gigant bancar cunoscut cu termenul de " Blindatii de la Rotschild ". Unde mai pui, dupa cum semnaleaza Der Spiegel-ul german ca, Mafia a ajuns sa controleze cea mai mare tabara de refugiati din Sicilia, tabara legala, civilizata oferind standarde europene prin fonduri europene. In tot acest timp, presa americana cere imperativ Europei sa-l sanctioneze pe Putin, sa aiba atitudine punand in schimb " criza umanitara " a valului imigrationist sub faldurile non-interventionismului, a acceptarii si a non actiunii. Aceiasi oameni din media, cer Europei sa dea dovada de umanism sa primeasca milioanele de obiditi ai sortii in timp ce America se blindeaza cu un gard de mii de kilometri la frontiera sudica, avand cele doua oceane frontiere naturale inexpugnabile si oferind cu zgarcenie vize doar elitelor de la varful mediului universitar si academic. Amintita publicatie austriaca spune ca politia cunoaste aceste date insa nimeni nu e dispus sa vorbeasca nici macar la umbra anonimatului, iar semnatarii articolului au lansat un apel catre jurnalisti, politisti si persoane din structurile secrete pentru a participa la investigatii si la confirmarea lor.
  Ca sunt adevarate ori doar speculatii ale presei care marseaza ca ar avea surse demne de a fi credibile ramane probabil la latitudinea fiecaruia sa aprecieze. Cert este ca , lantul de evenimente inceput cu invazia irakiano-afgana in urma cu mai bine de o decada, coroborat cu Primavara araba ulterioara au destabilizat un imens spatiu afro-asiatic ducandu-l in multe zone la un vid de putere, iar in spatele acestora se vede mana lunga a US.Army urmata ori precedata de coloana a cincea reprezentata de pleiada de servicii secrete de care este America servita. Facand o analiza la rece, incercand sa deslusim : care ar fi interesul Americii pe termen mediu si lung sa-si destabilizeze principalul aliat, recte UE? raspunsul pare destul de simplu, adicatelea vechiul dicton al Imperiului Roman - divide et impera. America a fost acea ce zeci de ani a aparat Europa si inca o face, tot ea a reconstruit-o pe banii ei insa azi Europa prin integrarea ei economico-politica si militara reprezinta prin puterea si forta ei  o amenintare pe termen mediu si lung la adresa intereselor globale americane unde mai pui ca relatiile fata de Rusia deveneau tot mai incalzite. Astfel ca, am putea explica relativ usor in lumina acestor factori tot lantul factual actual ce se revarsa asupra Europei neuitand ca o mare putere cum este America, pe care un german o numea superputerea implicita iar un francez hiperputere, are nevoie ciclic de conflicte pentru a-si testa armele, capacitatile si nu in ultimul rand in a le pune la lucru deoarece stagnarea si simpla depozitare duce prin inductie catre slabirea economica, recesiune si un intreg principiu al dominoului. Este evident ca numerosii strategi pe care ii are Washingtonul stiu din exemplele istoriei cum stau lucrurile cu o putere ce la un moment dat este in declin ori simte ca valul evenimentelor le-o ia inainte.
  Nimic nou sub soare pana la urma, istoria, dupa cum raspundea odata premierul britanic Harold MacMillan unui jurnalist la intrebarea : " ce anume va determina politicile? "... " evenimentele, baiete draga, evenimentele " ! este si ea dictata de miscarea tectonica a maselor umane dirijate din spatele usilor inchise.

Saturday, November 14, 2015

CHARLIE HEBDO RELOADED

   Este foarte cald evenimentul parizian, suntem la mai putin de o zi distanta de restartul unui nou act terorist ce in primele zile ale anului anuntau prin decimarea echipei Charlie Hebdo parca ... ce azi noapte am cules din nou. Facand un arc peste timp, era cu fix doua decenii in urma cand facand si eu parte din acea generatie post decembrista ce si-a luat lumea in cap si migra in masa spre zari mai bune fie Germania, Italia ori Spania din teribilism ori aventura dar grosso modo ca emigratie economica. 
  Tranzitand vechea Galie pe la sud dinspre Alpina italiana in directia Iberiei pot relata o peripetie pe care am trait-o alaturi de doi compatrioti, peripetie ce reflecta demagogia fostelor imperii vestice si mai mult ... aplicarea dictonului; cine seamana nori, culege furtuna. Asadar dupa o sedere in Mediolanulumul italic fara prea mari sorti de izbanda am decis alaturi de ceilalti membri ai team-ului meu sa pornim spre o zona mai propice acelor timpuri, Iberia spaniola. Fiindu-ne in cale Proventa franceza cu a sa Riviera, la trecerea spre Catalunya o echipa de rutina a politiei franceze intra in " posesia " grupusculului meu. Dupa un tratament de tip untermenschen ( suboameni in regimul nazist ) in care inclusiv laxative si somnifere ne-au fost introduse in alimentele oferite cu darnicie de catre autoritate, am zacut pret de o saptamana pe spesele statului francez prin diverse centre de imigatie clandestina etc pana ce o cursa Tarom ne readucea in vechea Dacie. Ei ... in mica experienta galica, ma confruntasem cu amarul situatiei ... de unde ca vechi european de ascendenta milenara caucaziana in spatiul carpato-danubiano-pontic deci purtatorul genei euro inclusiv cultural-religioase am constatat ca major parte dintre cei care reprezentau statul urmasilor lui Napoleon, imbracand cu emfaza uniforma jandarmeriei sau politiei, erau preponderent negri ori mai stiu eu ce magrebieni sau indochinezi. Asadar Franta, de zeci de ani alaturi de consoartele Germania ori Albionul de peste maneca ( Canalul Manecii ) creau acea societate multiculturala, prin integrarea ... gest meschin, tardiv, considerat reparatoriu a fostilor sclavi din fostele colonii imperiale. Doar ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, asa ca iata-ne cum peste zeci de ani de incercari integrationiste a populatiilor non-europene, Franta se confrunta cu aceste atentate si atacuri la valorile pe care le clama inca de la 14 iulie 1789, dar care - vai stupoare ! nu au adus asteptarile scontate. Estimp toti europenii estici, aici incluzand si tiganii din tot acest spatiu, au fost tratati umilitor in acesti douazeci si de ani doar pentru vina ca doreau sa munceasca ... majoritatea din ei ... doreau sa se integreze si aveau valorile traditional europene in sange. Astfel ca Europa vestica ce timp de zeci de ani a acceptat cu parcimonie elementul estic al aceluiasi spatiu, lasand insa frau liber vechilor supusi africani, magrebieni ori asiatici astazi constata prin vocea lui madam Merkel si nu numai, ca societatea multikulti a avut un " succes " lamentabil. Deci nu este de mirare ca aceste atentate au loc si vor mai avea, atata timp in care nu se realizeaza ca, toti alogenii din acele spatii nu s-au integrat decat de forma, disimuland la umbra bunastarii o atitudine de fals integrationism insa in spirit au ramas tributari vechilor cutume, iar aici populatiile musulmane reprezinta varful de lance al rezistentei, nu doar pasive cat si active. Asa ca, desi par cinic, nici o lacrima pentru cei care sunt victimele propriilor nesabuinte.
   In contextul acelorasi drame umane, tsunamiul care a lovit clasa politica romaneasca pe fondul tragediei colective a unor amatori de muzica rock, amatori ce nu aveau nimic in comun cu cei care au iesit pe strazi sa urle contra unui guvern si unor autoritati care nu erau cu nimic mai rele ori mai bune in preziua sau lunile anterioare fatidicei zile. De ce doar pe fondul unor emotii, lumea a deschis ochii realizand ca autoritatea este asa cum este ... lamentabila ori mai stiu eu cum, cand nenumarate alte tragedii se produc si aceasta asa zisa societate civila era pasiva? Daca intr-o singura zi, mergand pe teoria hazardului ce are recunoastere academica inclusiv laurii unui Nobel, s-ar intampla in diverse colturi ale tarii accidente auto cu moartea a cel putin o suta de persoane, cati oameni ar fi iesit sa mature guvernul Ponta? Probabil ca nimeni, dar asa ca niste persoane ce au mers la divertisment au cazut victima unor patroni ce mituiau pompierii, ne-am trezit ca Piedone si Ponta sunt vinovati. Nu fac un pro domo pentru autoritate, insa aceiasi autoritate era la fel de corupta sau cum doriti si anterior, iar tragedia petrecaretilor nu trebuia folosita ca vector de rasturnare insa ea poate reflecta meschinaria societatii civile care desi nemultumita si anterior a " asteptat " oarecum aceasta drama pentru a-si gasi motivatia gestului. Nu stimabililor, daca erati acea societate civila matura, ieseati pur si simplu ca autoritatea e corupta si clasa politica necesita o recalibrare, nu sa folositi vietile unora ce nu se gandeau la schimbari politice ci plecasera de acasa la un eveniment de relaxare iar peste noapte drama lor o folosim ca justificare pentru a descatusa ceea ce demult ne macina, insa ne lipsea curajul si atitudinea.
  

Saturday, November 7, 2015

UMBERTO ECO SI IMBECILIZAREA PRIN FEISBUC

  Cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa in comunicare si cultura mass-media in cadrul Universitatii din Torino, scriitorul Umberto Eco exprima : " Retelele de socializare dau drept de cuvant unor legiuni de imbecili care inainte vorbeau numai la bar dupa un pahar de vin, fara a dauna colectivitatii. Erau imediat pusi sub tacere, in timp ce acum au acelasi drept la cuvant ca si un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului fata de care spectatorul se simtea superior. Drama internetului este ca l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar " si Eco ii invita pe jurnalisti " sa filtreze cu o echipa de specialisti informatiile de pe internet, pentru ca nimeni nu este in stare sa priceapa astazi daca un sait este credibil sau nu. Ziarele ar trebui sa dedice cel putin doua pagini analizei critice a saiturilor, asa cum profesorii ar trebui sa-i invete pe elevi sa utilizeze saiturile, pentru a-si face temele. Sa stii sa copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informatiile, pentru a intelege daca sunt credibile sau nu". 
  In contrapondere un realizator radio-tv, scriitor si jurnalist, actualmente cronicar la Radio 24 si editorialist la ziarul La Stampa, Gianluca Nicoletti da o replica dura ideilor lui Umberto Eco. Dintre ele, demne de a fi semnalate sunt si urmatoarele : " Unde am ajuns, doamna mea! Acum ca Eco ne-a deschis ochii asupra faptului ca umanitatea este populata de legiuni de imbecili ... Este incredibil ca acestia au chiar drept la cuvant ca si laureatii cu Nobel. Ganditi-va, doamna, ca ar fi ca si cum eu sau dvs., care vorbim de la balcon in timp ce ne intindem rufele, am putea vorbi cu aceeasi demnitate a unui Dario Fo... Cu adevarat nu mai exista niciun Dumnezeu! Atentie, nu este un paradox pentru a critica gandirea celui pe care il consider unul dintre cei mai ilustri reprezentanti in viata ai literaturii si gandirii, dimpotriva sunt in mod sincer si profund cuprins de admiratie de tot ceea ce Umberto Eco a produs pana acum ca si gandire. Insa nu reusesc sa-mi reprim tentatia de a reprezenta o onirica reconstituire a cum ar putea sa stimuleze dezbaterea dintre doua gospodine dintr-un catun ideile pe care el le-a exprimat cu ocazia conferirii titlului de doctor de catre Universitatea torineza. Fara nici macar de departe sa ne imaginam ca cineva ar putea sa puna in discutie opiniile altcuiva pe teme in fond atat de legate de puncte de vedere personale, imi vine sa spun ca, in sfarsit, ne putem masura cu cea mai realista rata de inbecilitate cu care dintotdeauna este impregnata omenirea. Este mult prea usor pentru orice intelectual sa fabricant de gandire sa se masoare numai cu simpozionul apropiatilor sai. Acum cine vrea sa surprinda sensul vremurilor pe care le traim este constrans sa navigheze pe o mare mult mai agitata si infestata de corsari, fata de frumoasele vremuri in care aceasta masa care nu se poate civiliza putea sa ravneasca doar la rangul de cititor, spectator, ascultator. Sa stam cuminti si tacuti, sa citim ziare scrise de noi, sa citim carti scrise de noi, sa ne uitam la programe tv in al caror centru eram noi, sa ascultam lectii pe care le faceam noi... S-a incheiat din pacate epoca fortaretelor inexpugnabile in care adevarul este pastrat de sacerdotii lor. Astazi adevarul trebuie aparat in orice coltisor, sa faci asta necesita efort, gratifica mult mai putin, dar in special necesita capacitati de combatere pana la capat; nu se produce gandire in cultura digitala, daca nu se accepta sa se stea cot la cot cu latura imbecila a fortei. Este adevarat, internetul este libera dezlantuire a oricarei minciuni, consolidare a oricarei superstitii, sublimare a oricarei veleitati. Tocmai din acest motiv ne fascineaza lumea contemporana, este un tigru ce trebuie incalecat pentru a nu ne lasa devorat de el. Sa crezi insa ca pot exista custi capabile sa-l ingradeasca este cat se poate imagina de departe de realitate. Nu este o chestiune de sprijin al cunoasterii de rang inferior, se poate sa fie asa cum spune profesorul Eco ca se va reveni la hartia tiparita, dar va echivala intoarcerii la vinil, la fotografiile cu Polaroidul a un " cosplay steampunk " care viseaza la un viitor de hipertehnologie cu aburi in haine victoriene. Sunt nostalgii care au renasterea lor glorioasa in memoria digitala, readuc orice idee nebuneasca a trecutului la o stratagema functionala, pentru ca acele milioane de imbecili sa poata, dupa cheful lor, sa-si reconstruiasca o epica individuala, fara a fi efectuat vreodata un gest cu adevarat epic in intreaga lor viata... Si atunci? Cine suntem noi sa refuzam ca dreptul la imbecilitate sa evolueze cu instrumente individuale? Nu cred in comitetele de intelepti, in maestrii vietii digitale care fac din ziare analiza critica a internetului. Sentintele lor ar avea acel miros al hainelor pastrate la naftalina care astazi emana opiniile mucegaite privind televiziunea buna, privind serviciul public, privind calitatea programelor, privind ce e bun si ce e daunator. Suntem toti intoxicati, de aceea astazi intelectualul trebuie sa-si asume nebunia echilibristului. Cel care ar vrea sa-i ingrijeasca pe altii si inca se declara sanatos, este in realitate ( din punct de vedere digital ) deja mort ".
  Asadar replica la exprimarile celebrului filosof Eco nu a intarziat sa apara, noua doar revenindu-ne sa conchidem care anume idei pot reflecta mai pertinent starea actuala a generatiei feisbuc.

  cosplay steampunk - curent de arta vestimentara contemporan in care te poti deghiza in personaje de film sf, desene animate sf etc ... in cazul de fata in personaje de tip H. G Wells ori J. Verne.

EDUCATIA MODERNA IN VIZIUNEA LUI STEVE JOBS SI NU NUMAI

    In cadrul unui interviu luat de catre jurnalistul Nick Bilton de la cotidianul The New York Times lui Steve Jobs despre tehnologia momentului ... " Cu siguranta copiii dumneavoastra sunt indragostiti de iPad, nu-i asa? iar regretatul Jobs a replicat : " Nu au folosit niciodata astfel de gadgeturi. La noi acasa avem grija sa limitam expunerea copiilor la tehnologie ".
   Silicon Valley, aceasta Mecca a modernitatii din industria IT socheaza prin atitudinea inginerilor si CEO care isi obisnuiesc progeniturile in a se desprinde de utilizarea tehnologiei, fiind un trend general, protejandu-i de efectele ei. Mai mult, isi trimit odraslele la Scoala Waldorf din Los Altos, scoala clasica de tip non-tech care elimina complet folosirea PC-ului in procesul educational, concentrandu-se exclusiv pe metodele clasice de invatare si predare. Chris Anderson, CEO al companiei 3D Robotics declara catre The Times ca cei cinci copii ai sai sunt tinuti la distanta de aceste inovatii : " Copiii ne acuza pe mine si pe sotia mea de faptul ca avem o atitudine fascista si ca ne facem prea multe probleme legate de folosirea gadgeturilor, reprosandu-ne mereu faptul ca niciunul dintre prietenii lor nu are parte de un tratament atat de aspru in aceasta privinta ... Dar actionam asa, pentru ca am asistat la pericolele tehnologiei de prima linie. Am constatat efectele negative pe pielea mea, asa ca nu vreau ca si copiii mei sa fie afectati. "
  Este clar ca acesti vizionari au vazut la fel de repede si reversul medaliei, deoarece dependenta cvasi totala a omenirii fata de retelele de socializare, gadget, smartfon etc alieneaza educarea si integrarea tinerei generatii ducand la o disfunctionalitate, lipsa de creativitate si imaginatie, scindare si izolare intr-o lume virtuala, artificiala.