Wednesday, October 12, 2016

EDUCAŢIA LA JAPONEZI, un bun exemplu şi pentru ai noştri români

  De la trei ani, copiii din Japonia merg neînsoţiţi la grădiniţă, de la patru ani circulă singuri cu metroul. De mici sunt educaţi să fie modeşti, politicoşi şi să-şi respecte semenii, astfel încât să nu-i deranjeze niciodată pe cei din jur, conform unui reportaj Digi24.
  Deşi sunt cunoscute pentru blândeţea şi armonia cu care îşi cresc copiii, mamele japonze încearcă să-i responsabilizeze de la cele mai mici vârste. Copiii sunt crescuţi pentru a deveni ulterior cetăţeni-model. Încă de la şcoală şi până când termină liceul, elevii se ocupă exclusiv de curăţenie. Personal care se ocupă de curăţenie există doar în aeroporturi şi în marile corporaţii. În rest, în toate instituţiile publice, funcţionarii se ocupă de această activitate.
  " Noi facem curăţenie la şcoală. După prânz, cu cârpa, ştergem tot de pe podea şi facem curăţenie la toaletă", spune Chinatsu Kawamoto, profesoară de limba japoneză, aflată în Barbaristan( scuzaţi ... România).
" În şcolile japoneze nu există femei de serviciu. Este iarăşi un element care pe mine m-a surprins, în condiţiile în care la noi copilul nici măcar tabla nu o şterge, pe principiul că trebuie ştearsă de doamna învăţătoare" spune un expert în cultura japoneză din ţară.
" Mamele japoneze îi ajută pe copii, dar mai mult îi încurajează: Hai! Tu poţi face singur! Dar părinţii români ajută copilul imediat, îl şi îmbracă", a constat Chinatsu Kawamoto.
 Chiar dacă pentru europeni poate părea exagerat, mamele îşi lasă copiii să meargă singuri la grădiniţă, încă de la vârsta de trei ani!!!! În prima zi, îi conduc să le arate drumul, în a doua zi doar îi urmăresc şi din ziua a treia cei mici sunt pe cont propriu.
 Rolul mamei este acela de a învăţa copilul să se descurce singur şi de a forma un viitor adult responsabil. De aceea, nu va fi o surpriză pentru nimeni să vadă un copil de patru-cinci ani care merge singur cu metroul. Mai mult, în Japonia, nciun părinte nu îşi duce copilul la şcoală cu maşina, susţine sursa.


  articol preluat de pe domeniul public. ( cu mici intervenţii )

No comments: