Tuesday, March 22, 2016

  Zice-se ca, in perioada Razboiului Rece, la o intalnire dintre conducatorii Rusiei si Germaniei, acestia s-au amuzat aducand o ghicitoare sa le prezica viitorul natiunii lor. I-a ghicit prima data rusului:
 - Aoleu, vad puzderie de capitale: Moscova, Chisinau, Kiev, Minsk, Vilnius, Taskent, Erevan si altele, de nu mai incap in globul de cristal; vai, tara asta va fi praf!
Zambetul rusului ingheata.
Germanul repede o intreaba pe ghicitoare:
- In Germania, cate capitale vezi? Se uita ghicitoarea, se uita, ghiceste destul de greu ...
- Una singura, Berlin!
- Of, mi-ai luat o piatra de pe inima. Dar de ce ai citit asa greu?
- Pai, era scris in araba!?

UN ADEVAR INCOMOD

  Este binecunoscut aspectul pe care America marseaza inca din primele sale zile, cel al exceptionalismului sau, adica ea reprezinta o natiune de exceptie fata de celelalte lasate de catre Creator pe Pamant. Se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, drept dovada in cursul lunii februarie a acestui an, Camera Civila din cadrul Federatiei Ruse a decis, avand si girul primariei Moscovei cat si a presedentiei, sa purceada la instalarea fata in fata cu Ambasada americana a unui complex statuar in memoria " genocidului caruia i-au cazut victime indienii nord-americani ". " Initiativa de a instala monumentul comemorativ chiar in fata Ambasadei Statelor Unite are ca scop principal reamintirea pentru oamenii din prezent, a momentului care a dat nastere istoriei SUA. Monumentul trebuie sa ajunga un adevarat repros tacut catre elitele americane din prezent, elite ale caror politici au deviat semnificativ de la principiile care au dus la fondarea Statelor Unite " declara plin de emfaza Valeri Korovin, membru al numitei camere. Korovin duce mai departe discursul vituperant, spunand ca membri Camerei din care face parte ar trebui sa insiste fata de Congresul american, de a lua in serios reabilitarea istorica a amerindienilor cerand cu insistenta ca guvernul american sa recunoasca genocidul practicat contra lor si sa le plateasca despagubiri urmasilor acestora totul pentru a incheia un capitol rusinos si intunecat din istoria americana.
  Dorind sa arate ca Rusia si-a facut temele, Korovin a spus despre Rusia : " ca un stat care si-a recunoscut greselile petrecute in timpul Marelui Razboi de Aparare a Patriei, Rusia a facut totul pentru reabilitarea cecenilor, ingusilor, tatarilor si alte popoare din cadrul URSS, care fusesera trimise in exil de catre Stalin. Din acest motiv, Rusia are dreptul moral de a-i cere Americii sa se caiasca in privinta crimelor in masa asupra bastinasilor amerindieni. Fara cainta si fara asumarea corecta a trecutului de catre societatea americana, conducatorii SUA nu au niciun drept moral sa se erijeze in conducatori ai lumii sau sa vorbeasca despre drepturile omului si libertatile civile ale altor state".
  Corect, am spune noi, exceptionalismul trebuie demonstrat mai ales acasa si apoi clamat in lume, stimata societate americana!

CEVA E PUTRED IN GERMANIA

  Parafrazandu-l pe Shakespeare in a sa opera hamletiana cu referire la Danemarca si cu sensul ca ceva nu este in regula... asa si cu Germania. Valurile enorme de refugiati, alungati de razboi, economici preponderenti si jihadisti strecurati printre ei ce lovesc recurent Europa, cu varf de lance Germania, au scos in evidenta anumite incongruente. Stim ca partea estica a Ucrainei, dominata de catre minoritatea ruseasca este un focar de lupte secesioniste, fapt ce a facut ca o buna parte a ucrainenilor traitori pe acele meleaguri sa-si ia talpasita spre aceiasi destinatie ca a sutelor de mii de asiatici, africani etc in speta aceiasi patrie a lui Goethe. Dar vai, stupoare! Ajungand la fata locului au constatat ca politica de " standard dublu " nu e vorba goala, ci adevarul gol-golut.
  Asadar, Mutti, cum o gratifica propriul ei popor pe cancelarul german, duce o politica, am zice noi halucinanta daca nu ar exista si un minim de dovezi. Deci, cohortele afro-asiatice preponderent islamice venite din o cu totul alta dimensiune spatio-civilizationala au fost primite cu bratele deschise de catre Mutti, pe cand ucrainenii caucazieni de rasa alba, crestini avand exact aceleasi probleme ca irako-sirienii alungati de conflictul mesopotamian, fiind deci refugiati de razboi au fost intampinati scurt: nein ! si probabil zuruck geshoben ( inapoi pentru totdeauna) cum pateam si eu candva in anii '90. Stupoarea este evidenta, deoarece ne intrebam pe buna dreptate despre scopurile si intentiile cabinetului german, dincolo de selectia pe criterii de rasa, religie pe care le aplica contrastand total cu directivele ONU despre refugiatii de razboi. 
  Frankfurter Rundschau dezvaluia ca dintr-un total de 7000 de ucraineni ce in perioada 2014-2015 au cerut azil de refugiati din zone de calamitate de razboi, doar cinci procente au primit dreptul de azilant, restul pornind inapoi catre stepa kalmuca. Aceiasi publicatie declara ca aproape intreaga masa de refugiati proveneau din epicentrul zonei de conflict Donbas, nemaiavand case, proprietati etc asadar cererile erau similare cu cele siriene. Citandu-l pe Hrihorii Demnicenko refugiat ucrainean, acelasi organ de presa relata ca in urma deciziei abominabile a Berlinului, multi amici de-ai sai care l-au insotit ce anterior refuzasera inrolarea, suferisera corectii si abuzuri fizice.
  Te intrebi pe buna dreptate: A cui politica o faceti, madam Merkel? - a Rusiei am spune noi, deoarece e bine cunoscuta obedienta germana de a nu rani cumva Moscova. Nici nu este important acest aspect, deoarece fiecare stat isi joaca cartea sa de politica externa avand interesele sale specifice, insa ce deranjeaza il reprezinta aspectul ca turmele arabo-afgano-pakistaneze primesc fara probleme statutul de refugiat transformand Europa in noul Babilon. Ca sa invarta cutitul in rana, Berlinul declara Ucraina la inceputul acestui an ca tara sigura, oala in care intrau si Algeria, Maroc, Tunisia, Egipt, Bangladesh, Pakistan, Liban dar aici datele problemei se schimba ... de la voi primim emigranti de la ei nu, astfel demonstrandu-se politica de dublu standard si meschinarie a Germaniei. 
  Probabil ca o Kabbala se tese undeva in strafundurile cabinetelor Europei... pe care inca nu o putem intui.

Monday, March 14, 2016

CE VA FI DUPA DAESH ?

  La 16 mai 1916 Imperiul Britanic si Republica Franceza, in plin Razboi Mondial, semnau in secret avand alaturi si muribundul Imperiu Tarist viitorul tablei de sah a teritoriilor arabe de sub dominatia " bolnavului Europei " alt imperiu intrat in decrepitudine, cel Otoman.
  Iata ca dupa un secol desenul pe care l-au trasat ce a " nascut " tarile arabe Siria, Iordania, Irak, Liban si Monarhia Saudita plus Statul Israel este macinat de clivajul creat intre cele doua linii ale islamului -  sunnit-shiit unde vechea Persie, Iranul de azi, tara cu populatie indo-europeana de sorginte islamica ce conduce minoritatea shiita musulmana este prinsa intr-o lupta surda cu " surata " coreligionara (ce se vrea liderul celeilalte linii a islamului )  de peste Golful Persic, Arabia Saudita pentru a domina regiunea. Sa nu excludem din ecuatie fostul hegemon zonal Turcia, care avand elementul sunnit majoritar intregeste puzzle-ul, unde mai pui minoritatea kurda ce impanzeste teritoriile aproape tuturor tarilor pomenite, o populatie musulmana de origine indo-europeana ce evidentiaza amalgamul etnico-religios al Orientului Apropiat si Mijlociu.
  Ei bine, in aceasta mixtura a scos capul la un moment dat statul islamic autoproclamat Daesh, care da batai de cap de la Moscova la Washington. Fostul comandant suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Wesley Clark declara pentru CNN ca acest Daesh este un punct important geostrategic pentru natiunile sunnite Turcia si Arabia Saudita ce urmaresc sa obtina mai multa putere strategica asupra natiunilor shiite ce alcatuiesc axa Iran-Irak-Siria-Liban. Clark sugera in interviul sau, ca cele doua tari sunnite nu doresc consolidarea acestei axe care izoleaza Turcia si blocheaza monarhia Saudita. Mai mult raspunzand unei intrebari in care presedintele Rusiei V. Putin sugera ca Turcia ajuta ISIS si daca aceasta reprezinta un punct valid, Clark declara ca " mereu a existat ideea ca Turcia sustine Statul Islamic intr-un fel sau altul. Stim ca ei au dirijat oamenii care treceau prin Turcia catre ISIS. Cineva cumpara tot acel petrol pe care il vinde ISIS. Acel petrol ajunge undeva- si imi pare a fi probabil ca acel petrol sa treaca prin Turcia -, dar turcii nu au recunoscut acest lucru ". Asadar un raspuns diplomatic ce da gir vorbelor locatarului de la Kremlin, ce duc cu gandul la interviul acordat de catre John Bolton, un neoconservator din anturajul fostului presedinte Bush-fiul , interviu acordat publicatiei New York Times unde el sugereaza crearea unui Sunnistan pe teritoriile detinute actualmente de catre Daesh, ce ar reprezenta o contrapondere la regimul Assad din Siria si la conducerea shiita pro-iraniana de la Bagdad. Aici ar aparea si optiunea pentru formarea Kurdistanului, o dorinta promisa in 1916 kurzilor dar nematerializata niciodata, dorinta ce evidentiaza faptul binecunoscut ca presedintele Erdogan turc duce o campanie feroce contra acestei variante, in schimb avand o politica foarte blanda fata de Daesh. Dar atentatele succesive de la Suruc, Ankara plus cel de ieri evidentiaza ca optiunea lui Erdogan de a bombarda pozitiile kurde si a fi indulgent cu ISIS nu prea au dat rezultatele scontate. Acelasi Bolton sugereaza ca revenirea la un status-quo ante, in care Irakul si Siria sa redetina teritoriile pierdute in favoarea ISIS nu este o optiune viabila, el militand pentru crearea Sunnistanului ce ar opri curgerea sunnita in poalele Daesh, deoarece acesti sunniti sunt condusi de catre shiiti in cele doua tari. Tot el puncteaza catre New York Times, ca Statele Unite ar trebui sa trimita trupe " on the ground " ( in teren ) deoarece ISIS nu va putea fi eliminat doar cu drone si raiduri aeriene, insa presedintele Obama duce permanent o politica ce exclude aceasta varianta. 
  Jurnalistul francez Pierre Haski intr-un articol semnat in Le Nouvel Observateur credita idea de a fi format acest Sunnistan deoarece ei ar fi principalii perdanti la momentul eliminarii Daesh. El expliciteaza ca ISIS a reusit sa aiba o forta numerica atat de relevanta datorita acutizarii conflictului intrareligios sunnito-shiit, in care sunniti exclusi in cele doua state Siria si Irak au cotit-o direct in bratele Daesh. Haski o spune intr-un mod direct ca atata timp in care regimul shiit alawit minoritar din Siria nu imparte puterea cu majoritarii sunniti, acelasi lucru fiind valabil si la rasarit in Irakul vecin, Daesh va avea un bazin larg de a recruta noi elemente. Un cunoscut ismanolog, Olivier Roy prognoza o transformare a Irakului intr-o federatie de trei entitati, in care sunniti ar guverna in nord, kurzii in Kurdistan iar shiiti in sud, deoarece Irakul si Siria fiind doua state esuate pline de conflicte sectare in care puterea centrala este cvasi-inexistenta, nu-si mai pot controla teritoriul. Insa, daca ecuatia este lipsita de prezenta altor doi actori, recte Turcia si Arabia Saudita formarea blocului Kurdistan-Sunnistan nu va avea sorti de izbanda. Aceasta constructie sunnita ce ar fi o contrapondere la axa mai sus pomenita ar fi binevenita, dar stiindu-se animozitatea turca la orice referire despre un viitor camin al tuturor kurzilor pare destul de indepartata.
  Iata-ne pusi in fata acestui mozaic ( puzzle ) ce nu  reflecta vreo luminita la capatul tunelului, tunel ce livreaza spre Europa sutele de mii de refugiati din zona, insa prezenta atator actori cu interese foarte divergente nu prea intrevede un raspuns in viitorul apropiat la intrebarea din titlu.

Monday, March 7, 2016

INTAMPLARI ADEVARATE II

  In 1898, Morgan Robertson a scris o carte care se numea " Futility ", in care era vorba despre un transatlantic " inscufundabil " care se numea " Titan " si care se lovea de un aisberg si se scufunda. Ce s-a intamplat in 1912 cu Titanicul, stie deja toata lumea.

  John si Arthur Mowforth au fost doi gemeni care, la maturitate, locuiau in orase diferite. Pe 22 mai 1975, cam la aceeasi ora, amandoi au facut atacuri de cord si au murit la scurt timp dupa ce au ajuns la spital. Niciunul dintre ei nu a aflat de soarta celuilalt.

 In 1953, reporterul Irv Kupcinet se afla la Londra, pentru a transmite despre incoronarea Reginei Elisabeta a II-a. S-a cazat la hotelul Savoy si, cand a deschis dulapul a gasit cateva lucruri care ii apartineau lui Harry Hannin, un prieten de-al lui si care facea parte din Harlem Globetrotters. N-a avut cum sa-i spuna lui Hannin vestea buna, dar, dupa doua zile a primit o telegrama de la Harry care ii spunea ca gasise, intr-un hotel din Paris, o cravata pe care Kupcinet o uitase acolo.

  Un barbat care circula cu un scuter a fost ucis in 1975 dupa ce a fost lovit de un taxi. Pana aici, nimic neobisnuit. Un an mai tarziu, fratele celui decedat se plimba cu acelasi scuter si a fost lovit de acelasi sofer care conducea acelasi taxi. Conducatorul scuterului a murit pe loc, exact ca fratele sau.

  Mark Twain s-a nascut in 1835, in ziua in care a aparut cometa Halley si a murit in 1910, in ziua in care cometa a aparut urmatoarea data. De altfel, scriitorul a si prezis acest lucru, spunand ca a venit cu cometa si ca va pleca odata cu ea.


 Pokerul era un joc luat extrem de tare in serios pe la 1800. In 1858, Robert Fallon a fost impuscat mortal dupa ce castigase 600 de dolari, pe motiv ca trisase. Au chemat politia, dar s-au gandit sa joace un continuare. Nimeni nu a vrut sa-i ia locul celui ucis pe scaun de frica destinului, iar ceilalti jucatori au cautat un strain care sa nu fi stiut de aceasta crima. L-au gasit, l-au pus la masa de joc si, in momentul in care a venit politia, acesta castigase deja 2200 de dolari. La identificare, toata lumea a fost socata. Noul jucator era chiar fiul decedatului Robert Fallon. Cei doi nu se vazusera de sapte ani.

 In 2002, doi frati gemeni din Finlanda au murit dupa ce au fost loviti de doua camioane diferite, la doua ore unul dupa celalalt, pe acelasi drum si la doar un kilometru si jumatate unul de celalalt. Reprezentantii politiei au declarat ca accidentele sunt cu atat mai bizare cu cat incidentele rutiere se intamplau foarte rar pe drumul respectiv.


  Povestile cu gemeni sunt cateodata uluitoare, dar asta le cam intrece pe toate. Doi frati gemeni din Ohio au fost separati la nastere si adoptati de familii diferite. Ambele familii si-au botezat copiii cu numele James. Cei doi baieti au mers la scoli militare, erau pasionati de tamplarie, s-au casatorit cu femei pe care le chema Linda, au facut doi baieti pe care i-au botezat James Alan si James Allan, au divortat si s-au recasatorit cu doua femei pe care le chema Betty si au avut caini botezati Toy. Cei doi s-au intalnit prima oara la 40 de ani.

  In 1853, Henry Ziegland s-a despartit de iubita lui, care s-a sinucis la scurt timp. Fratele acesteia, distrus de durere s-a dus si l-a impuscat pe Ziegland, dupa care s-a sinucis. Spre norocul lui, Ziegland a scapat cu viata. Glontul doar il zgariase dupa care s-a oprit intr-un copac. Cativa ani mai tarziu Ziegland s-a hotarat sa taie copacul respectiv, dar cum acesta era foarte gros, s-a gandit sa-i puna dinamita la radacina. Spre ghinionul lui, dinamita a facut ca glontul ramas in copac sa ricoseze chiar in capul lui. Acesta a murit pe loc.


 Despre Joseph Figlock se poate spune ca a fost piaza buna a unui copil. Prin anii '30, Figlock se plimba pe strazile Detroit-ului cand peste el a cazut un copil. Mama lui il tinea la fereastra la un etaj superior si l-a scapat. Atat el, cat si copilul au suferit rani minore. Cativa ani mai tarziu, accidentul s-a repetat doar ca acum copilul a cazut singur. Acelasi copil! Tot pe Figlock! Nici de data aceasta nimeni nu a suferit rani grave.

Friday, March 4, 2016

INTAMPLARI ADEVARATE

   Cand era foarte mic, Regele Ludovic al VXI-lea a fost atentionat de un astrolog sa fie prudent pe data de 21 a fiecarei luni, pentru ca nu ii va merge bine. Prin urmare, in zilele respective, Ludovic se straduia sa stea cat mai linistit. I-a mers o perioada, pana cand, pe 21 iunie 1791, a fost arestat in timp ce incerca sa fuga din Franta. Pe 21 septembrie 1791, monarhia a fost abolita si Franta a fost declarata republica, iar, pe 21 ianuarie 1793, Ludovic a fost executat prin ghilotinare.

  Undeva pe la 1800 si ceva, Regele Umberto I a mers la un restaurant din Monza unde a realizat cu stupoare ca semana leit cu proprietarul restaurantului. A stat de vorba cu acesta si a aflat ca erau nascuti in aceeasi zi, pe 14 martie 1844, ca se nascusera in acelasi oras, ca pe sotiile lor le chema la fel si ca restaurantul se deschise in ziua in care Umberto fusese incoronat. Pe 29 iulie 1900, Umberto facea o baie de multime cand a aflat ca proprietarul fusese impuscat si murise. La doar cateva minute si el a fost asasinat de un necunoscut.

  Prin 1920, scriitoarea Anne Parrish se plimba printr-un anticariat si a gasit una din cartile care ii fermecase copilaria. I-a aratat-o sotului ei, iar cand acesta a deschis-o si-a dat seama ca era chiar cartea din care ii citeau ei parintii. Pe prima pagina erau scrise numele si adresa Annei.

  Prin 1920, trei barbati de origine britanica se aflau in acelasi tren in Peru. Erau singurii din compartiment si au intrat in vorba. S-au prezentat unul altuia si asa au aflat ca pe unul il chema Bingham, pe cel de-al doilea Powell, iar pe cel de-al treilea Bingham-Powell.


 Asa cum stim cu totii, James Dean a murit in 1955, in urma unui accident rutier. Dean conducea un Porsche. Ceea ce se stie mai putin e faptul ca masina este considerata blestemata. Cand Porsche a fost ridicat de la locul accidentului, motorul a cazut peste un barbat si i-a rupt ambele picioare. Ulterior motorul a fost cumparat de un doctor care l-a montat pe masina lui de curse. Doctorul a murit la scurt timp intr-un accident, in timpul unei curse de viteza. Nu a fost singurul deces in cursa respectiva. Un alt participant a murit intr-un accident separat. El conducea o masina pe care fusese montat sasiul de la Porsche-ul lui Dean. Intre timp, masina lui James a fost dusa la reparat, pentru a putea fi expusa ulterior, iar service-ul in care a fost dusa a fost distrus de un incendiu. Masina a scapat cu bine si a fost expusa la Sacramento unde a cazut peste un baiat si i-a rupt soldul. Nenorocirile nu se opresc aici. Porsche-ul a fost remorcat si dus in Oregon, dar s-a desprins de masina care il tracta si a intrat intr-un magazin. Fara victime. In 1959, masina s-a dezmembrat de una singura in 11 bucati.