Friday, March 31, 2017

CHESTIUNI RUSEŞTI

  În Rusia, în timpul perioadelor de război, foamete sau inflaţie, exista obiceiul ca profesorii şi învăţătorii să fie plătiţi în cantităţi variabile de vodcă, în loc de sume de bani.
  Până în anul 2011, în Rusia, orice băutură care conţinea sub 10% alcool era considerată şi taxată drept băutură răcoritoare sau aliment.
  Rusia intenţionează să investească suma record de 65 miliarde dolari pentru construirea celui mai lung tunel din lume. Acesta va avea lungimea de 103 kilometri, se va numit TKM-World Link, va trece pe sub Strâmtoarea Bering şi va lega Rusia de Alaska.
  Primul şi singurul om care a deţinut funcţia oficială de preşedinte al URSS a fost Mihail Gorbaciov.
  Rusia poate fi numită pe bună dreptate "Plămânul verde al Europei", deoarece are cele mai mari păduri nu doar de pe Bătrânul Continent, dar şi din întreaga lume. Iar cantitatea de dioxid de carbon absorbită de pădurile uriaşe ale Siberiei este depăşită doar de CO2 absorbit în Amazonia.
  Rusia a adoptat drepturi egale între femei şi bărbaţi înainte ca aceste măsuri să fie luate în SUA. În anul 1918, femeile din Uniunea Sovietică abia înfiinţată aveau drept de vot. Femeile din SUA au putut vota abia peste 10 ani.
  Planeta Pluto, cea mai mică din sistemul nostru solar, are o suprafaţă mai mică decât a Rusiei.
  Părintele televiziunii moderne americane a fost un inginer şi inventator rus, pe numele său Vladimir Zvorkyn, care a emigrat în SUA în anul 1919.
  În schimbul produselor marca Pepsi, Rusia a dat acestei companii, 17 submarine, un crucişător, o fregată şi un distrugător. În acele vremuri, Rusia avea cea de-a şaptea flotă de submarine, ca mărime, din lume.
  Se presupune că Rusia are cel puţin 15 oraşe secrete. aceste "oraşe închise" sunt clasificate ca şi secrete de către autorităţile ruse, iar poziţia lor nu este cunoscută. Nu apar pe hărţi şi niciun vizitator din ţări străine nu poate intra în ele.
  Între anii 1975-1982, programul spaţial sovietic a reuşit să trimită cu succes un număr de şase sonde pe suprafaţa planetei Venus. Sondele au rezistat temperaturii de +457 grade Celsius şi au reuşit chiar să fotografieze împrejurimile.
  În decursul anului 1980, marina militară suedeză a detectat nişte dubioase sunete subacvatice despre care credeau că indică submarine  sovietice ostile. Suspiciunile autorităţilor suedeze era să ducă la un conflict diplomatic între cele două ţări. Anchetele ulterioare au descoperit că bizarele sunete se datorau gazelor intestinale eliberate de peşti şi cetacee. Hilara descoperire i-a adus echipei de anchetă Premiul IGNobel din acel an.
  În vara anului 2010, un val de căldură fără precedent a lovit Rusia. Aceste temperaturi au dus la moartea a peste 1000 de oameni. Majoritatea acestora au murit înecaţi, deoarece au intrat beţi în râuri şi lacuri în încercarea de a se răcori.
  Pe vremea Uniunii Sovietice, prizonierii de drept comun obişnuiau să se tatueze cu imaginile lui Lenin şi Stalin, deoarece ştiau că gardienii ezitau să tragă cu arma în orice imagine care-i reprezenta pe cei doi mari lideri comunişti.
  SUA au cumpărat Alaska de la Rusia ţaristă pentru suma de doar 7,2 milioane dolari la acea dată. Aceeaşi sumă adaptată inflaţiei din prezent este echivalentul a 118 milioane dolari americani moderni. Adică mai puţin cu 2,5 milioane decât a plătit Real Madrid pentru C. Ronaldo.
  George Koval a fost spionul sovietic care s-a infiltrat în echipa care dirija Proiectul Manhatan, de unde a furat toate secretele americane cu privire la armele cu potenţial atomic. Datorită lui, Rusia are azi arsenal nuclear. Abia în anul 2002 s-a descoperit că G. Koval fusesae spion sovietic.
  Pe când era preşedintele Rusiei, Boris Elţîn a făcut o vizită în SUA. Atunci, agenţii de securitate de la Casa Albă l-au găsit pe Elţîn în chiloţi beat mort, rătăcind pe Pennsylvania Avenue, în căutarea unui taxi cu care să meargă să-şi cumpere pizza.
  Tetris, cel mai faimos joc de calculator a fost creat încă din anul 1985 de către programatorul rus Alexei Pajitonov. Jocul, lansat evident în URSS-ul de atunci, a apărut în Occident cu un an mai târziu.
  Cel mai mare clopot din lume este clopotul Ţar Kolokol, care se află la Kremlin. clopotul gigantic a fost făurit în anul 1735 însă a crăpat la scurt timp de la turnare şi prin urmare nu a bătut niciodată. Are înălţimea de 6,14 metri şi greutate de 223 de tone.
  Între anii 1725-1765, nevasta ţăranului rus Feodor Vasiliev a dat naştere unui număr de 69 de copii dintre care au supravieţuit 67. Printre ei au fost 16 perechi de gemeni, 7 seturi de tripleţi şi 4 seturi de cvadrupleţi.
  Există în Rusia un teatru mai puţin obişnuit, în care toţi actorii sunt pisici.
  Lacul Karaceai din Rusia este atât de radioactiv, încât orice om care stă circa o oră pe malurile sale, va muri curând.
  Cea mai mică distanţă dintre Peninsula Ciukotca, care aparţine Rusiei şi Alaska este de doar 3 km şi jumătate.
  Rusia extrage zilnic cu aproximativ un milion mai mulţi barili de petrol decât extrage Arabia Saudită.
  Până în prezent, un număr de 27 de ruşi au câştigat Premiul Nobel., printre aceştia incluzându-se nume celebre precum Bunin, Pasternak, Gorbaciov, Landau, Saharov, Solieniţîn, Kapiţa, etc.
  În oraşul Sankt Petersburg există 221 muzee, circa 2000 de librării, peste 80 de teatre, 100 de săli de concert, 45 galerii de artă, 62 de cinematografe şi 80 de alte locaţii de cutură.
  În  anul 2005, în Rusia au avut loc mai multe avorturi decât naşteri.
  Muzeul Ermitajului din Skt Petersburg are o adevărată echipă de pisici care patrulează peste tot pentru a proteja astfel colecţia de obiecte de artă de prezenţa şoarecilor şi şobolanilor. Fiecare pisică are paşaport cu fotografie proprie.
  Munţii Ural sunt cei mai bătrâni munţi din lume, iar Lacul Baikal este cel mai adânc şi cel mai mare lac cu apă dulce din lume.
  Moscova este oraşul cel mai populat din Europa. Cu o populaţie actuală de 10,5 milioane de oameni statisticile spun că, în anul 2020, capitala Rusiei va atinge cifra de 16 milioane de locuitori,
  În Moscova este şi cel mai mare restaurant McDonalds din lume, cu o capacitate de 700 de locuri.
  Mai mult de un sfert din copacii lumii se află în Siberia.
  În timpul alegerilor prezidenţiale din anul 2012, când Putin a fost ales pentru a 3 oară, într-o regiune din Rusia s-a înregistrat o prezenţă la vot de... 146%.
  Recent, mai multe restaurante din Rusia nu mai folosesc cuvântul "borş", pe motiv că acesta este de origine  ucraineană. Drept urmare, pe meniul acestora în dreptul borşurilor stă scris "ciorbă cu sfeclă roşie".
  Celebra armă de asalt Kalaşnikov s-a vândut de la crearea sa, în 1947, în mai multe exemplare decât toate celelalte arme similare produse de fiecare ţară din lume.
  Câmpia Siberiei de Vest este cea mai mare din lume.
  În Rusia, la fiecare 1000 de bărbaţi sunt 1159 de femei.
  În Rusia nu există obiceiul ca bărbaţii să le ofere flori femeilor, căci acest gest este văzut a fi de rău augur, căci aici în mod tradiţional florile se ofereau doar la înmormântări.
  Există o revistă de benzi desenat în spaţiul virtual, intitulată SuperPutin.
 

No comments: